.

Cultura i tradicions

El dia dels Innocents: llufes, bromes i aixecades de camisa

En aquest escrit del seu llibre Celebrem el Nadal (Col·lecció Ermità, núm. 3), el folklorista Amadeu Carbó ens explica l’origen de la celebració dels Sants Innocents i els costums que formaven part d’aquesta diada.

El dia 28 de desembre celebrem la diada dels Innocents. L’evangeli de Mateu relata com el rei Herodes el Gran va ordenar que fossin sacrificats tots els infants menors de dos anys de la ciutat de Betlem en saber del naixement de Jesús, que havia estat anunciat com el futur rei dels jueus. Amb aquesta matança s’acomplia una de les profecies de Jeremies sobre l’adveniment del Messies.

A partir d’aquest cruent relat, es celebra una de les diades més desimboltes del cicle nadalenc. La festa dels Innocents es caracteritza pel fet de ser una diada on les bromes, les enredades i les aixecades de camisa són una part fonamental d’aquesta celebració.

Havia estat un costum força arrelat, sobretot entre la gent d’ofici, que el aprenents, considerats els més innocents dels tallers, fossin les víctimes de les bromes dels encarregats i dels operaris més veterans. Així, per exemple, els folkloristes recullen la història que als aprenents se’ls manava coses absurdes com “anar a buscar els neulers”, “comprar xarop de pàmpol” o “cercar la clau de donar voltes al taller”.

Llufes de col i de paper

61 Llufa ColorPerò un dels costums més arrelats entre la canalla era el de penjar llufes als passavolants. Les llufes, en un origen, eren fulles de col que els nois recollien de les parades dels mercats. Amb el temps, el paper va guanyar terreny a les fulles de verdures i en aquest s’hi retallaven siluetes, normalment de persones, encara que també en podem trobar d’animals i altres formes. Les llufes, amb l’ajut d’una agulla de cap, es penjaven a les faldilles de les dones o a l’esquena dels homes. Cal dir que l’invent de la cinta adhesiva va facilitar molt la tasca de penjar-les, us ho puc ben assegurar! El cas és que la llufa, actualment quasi en desús, ha esdevingut la icona d’aquesta diada.

Les innocentades al carrer han desaparegut en la mesura que aquest ha deixat de ser un espai de joc i entreteniment infantil. El fet que les colles de nens hagin deixat d’ocupar el carrer com un espai natural de joc i relació ha contribuït de forma decisiva que hi hagi hagut una recessió de costums i tradicions com és aquesta de les llufes.

Pels Sants Innocents,

ni doni ni deixis 

a amics ni parents

Per contra, actualment les innocentades han trobat refugi als mitjans de comunicació. Diaris, televisions, digitals i ràdios aprofiten el 28 de desembre per explicar una notícia totalment falsa que pretenen fer-nos empassar. Un bon exemple el tenim l’any 2012, quan un programa de ràdio de molta audiència va obrir el seu noticiari explicant que una nova moneda anomenada “virolai” i encunyada per la Generalitat de Catalunya s’implantaria al país substituint l’euro.

Finalment, cal remarcar que la festa dels innocents és una festa d’inversió, com d’altres que també trobem al cicle nadalenc i a l’hivern, les quals estan estretament lligades al carnestoltes. El seu origen cal cercar-lo, una vegada més, en les Saturnals romanes.

Amadeu Carbó, folklorista i autor de Celebrem el Nadal 

A Celebrem el Nadal trobarem explicació als costums i tradicions que formen part de la festa més gran.