Imatge: www.barcelona.cat

.

Actualitat

Cultura i tradicions

Trobada històrica de gegants a Barcelona

Trobada Gegants 2024Aquest 2024 es commemoren els 600 anys de la primera referència escrita d’un gegant a la ciutat de Barcelona i també al món. Segons una referència que trobem al Llibre de les Solemnitats de Barcelona que descriu els elements que formaven part de la processó del Corpus de l’any 1424, a la comitiva hi havia “Lo rey David ab lo Gigant”, referint-se al gegant de la ciutat de Barcelona. La rellevància d’aquesta referència la trobareu explicada al Calendari de l’Ermità 2024, a l’article “600 anys de gegants” del folklorista Amadeu Carbó.

Per celebrar una efemèride tan destacada s’han preparat tot un seguit d’actes extraordinaris, exposicions i activitats diverses que es desenvoluparan al llarg de tot el 2024. El primer d’aquests actes extraordinaris tindrà lloc el diumenge 28 d’abril, a l’Arc de Triomf a Barcelona, on se celebrarà la Trobada Nacional de Gegants, que aplegarà un total de 230 colles geganteres arribades d’arreu del país. Els gegants de la Ciutat -en Jaume i la Violant d’Hongria- faran d’amfitrions i encapçalaran la commemoració.

Una gran trobada gegantera amb 230 colles i més de 600 gegants

La trobada gegantera del 28 d’abril a Barcelona serà una de les més grans que s’han fet al país. Quatre cercaviles sortiran des de diversos punts de la ciutat per trobar-se al bell mig del passeig de Lluís Companys, amb l’Arc de Triomf com a element protagonista. Els punts de sortida seran:

  • Parc de la Ciutadella
  • Plaça Urquinaona
  • El Born
  • Parc de l’Estació del Nord

Aquestes quatre cercaviles estaran formades per colles vingudes de Catalunya, el País Valencià, la Catalunya Nord, Aragó, Navarra, el País Basc i Madrid. Les colles barcelonines faran d’amfitriones dels més de 600 gegants que participaran en una matinal que de ben segur serà històrica. Les quatre desfilades estaran encapçalades pels gegants de la Ciutat, del Pi, de Santa Maria del Mar i de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya.

Totes convergiran en un mateix punt formant una festa gegantera massiva, on realitzaran diferents ballades i els seus balls de protocol.


Podeu seguir tota la informació sobre la celebració dels 600 anys de gegants al web de
▶️ Cultura Popular de l’Ajuntament de Barcelona
▶️  Coordinadora Geganters de Barcelona