.

Guisats del frare

Per Nadal menjarem ous i botifarra!

.

Durant aquestes festes, en una de les nadales més tradicionals, cantem que  “menjarem ous i botifarra” puix que l’ou, especialment el de gallina i, també els d’oca i de perdiu, forma part de la nostra alimentació des de l’època més primitiva. Els ous són de molt bon nodriment, contenen greixos de qualitat i proteïnes essencials, a més d’aportar a l’organisme nombrosos minerals i vitamines. En aquests darrers anys s’havia aconsellat de restringir el consum d’ous, car s’afirmava que la seva ingesta feia pujar els nivells de colesterol. Recentment, però, alguns científics ho han desmentit, i han indicat que, en una dieta sana i equilibrada no hi poden pas faltar els ous, que esdevenen un complement ideal en els nostres àpats. Tanmateix, si mengem ous de manera excessiva i poc equilibrada i si, a més, ingerim aliments amb un excés de proteïna i greixos animals ―sobretot, si ens mengem els ous fregits, és a dir, en forma “d’ou ferrat”―,  aleshores sí que en comptes de beneficiosos els ous seran nocius per al nostre organisme!

Sempre s’ha de tenir ben present la procedència dels ous, i hom hauria de preferir els posats per una gallina que hagi pogut córrer a l’aire lliure i pondre ous a ritme natural, ja que aquests són completament distints dels ous de granja avícola on les gallines, engabiades, es veuen forçades a pondre ous de manera molt seguida i, encara, modificats amb l’afegit de colorants i d’hormones.

BotifarraPel que fa a les botifarres n’hi ha de moltes menes. A Catalunya són especialment estimades les anomenades “del perol” que una volta sofregides a la paella amb una miqueta d’oli, i combinades amb ous del país o bé amb fesols, en resulta un plat saborós i molt esplèndid que, en temps d’hivern, sol venir de gust. És molt plaent menjar la botifarra “del perol” ben esparracada, passada per la paella, barrejada amb col i patata, que era un esmorzar “de forquilla” a la ruralia en temps d’hivern.

Fra Valentí Serra de Manresa,

és religiós caputxí i col·laborador del Calendari de L’Ermità