.

Fires

FiraPassió 2024

Esparreguera celebra del 3 al 5 de març la cinquena edició de Firapassió, la única fira de passions de Catalunya. Un esdeveniment, organitzat per La Passió d’Esparreguera, la Federació Catalana de Passions i l’Ajuntament, que presenta diferents activitats al voltant de la Passió de Crist, principalment recreacions històriques com ara l’entrada triomfal a Jerusalem o una desfilada d’armats romans.

En la nova edició 2024 hi haurà espectacles itinerants a càrrec dels actors i actrius de La Passió, que representaran episodis com el Quadre de la Quitxalla, una de les escenes més populars de la Passió d’Esparreguera que enguany surt al carrer per primera vegada; el Camí de l’Amargura o la Festa de la Llum. També es recrearà el Suïcidi de Judes i Ball de les Fúries de l’Infern a càrrec de la Colla de Diables d’Esparreguera, que vol recordar l’antic ball de dimonis que es representava a La Passió d’Esparreguera fins a principis dels anys seixanta.

Diumenge 3 podrem assistir a la desfilada dels Armats de Manresa, una formació històrica i multitudinària integrada per una gran comitiva romana que desfilarà amb solemnitat pels carrers i les places de la vila.

Durant dissabte i diumenge s’han organitzat les microescenes “La Passió surt del teló” , on els personatges més típics de La Passió passejaran per la fira i crearan les escenes més inversemblants i còmiques.

Altres activitats programades són la presentació del llibre Petita Història de La Passió d’Esparreguera a càrrec de Pilarín Bayés, l’espectacle de Xarop de Canya que enguany té com a protagonista al rei Herodes i la programació de la Barraka Alternativa, que inclou la popular Crucificades World Race.

Paralel·lament, la fira també concentrarà un centenar de parades d’artesania i gastronomia, i durant tot el cap de setmana oferirà tot un seguit d’activitats culturals i festives pensades per a tots els públics.

Un llibre dedicat a la Passió i tradicions de la Setmana Santa

Passió per Setmana Santa (Col·lecció Ermità núm. 13) fra Valentí Serra de Manresa, caputxí i estudiós de la cultura popular, ens descriu les principals tradicions populars i religioses articulades entorn de les celebracions de la Setmana Santa a Catalunya, des del diumenge de Rams fins al dia de Pasqua, dedicant una particular atenció al viacrucis i a les nombroses processons.

El llibre destaca per aportar nombroses dades històriques sobre les execucions i crucifixions en el món romà. També ens parla de les principals devocions i relíquies conservades a Catalunya i ens dona una descripció de les principals herbes santes vinculades a la Passió i  els àpats més característics entorn de la Setmana Santa.