Cultura i tradicions

La Ràpita acull la 1a Gala del Joc Tradicional i premis Baldufa

.

NumqxecvlEl proper dissabte 18 de març, la Federació Catalana de Jocs, Esports i Deports Tradicionals (FCJEDT) ha organitzat la 1a Gala del Joc Tradicional, que tindrà lloc a l’Auditori Sixto Mir de La Ràpita. La Gala neix com a punt de trobada i reconeixement a entitats i particulars que mantenen viu el joc tradicional. Jocs tan variats i arrelats arreu del territori com les baldufes, les quilles, les bitlles pallareses, la lluita del bac, l’aixecament de càntir o la morra, el joc tradicional de la localitat amfitriona.

Durant la Gala es farà entrega dels primers premis Baldufa, els quals reconeixeran la tasca de preservació del joc tradicional en diferents àmbits amb les següents categories:

  • Aniversari: entitats que celebren dates rodones i que han mantingut i mantenen viu el joc tradicional;
  • Una vida dedicada al joc: molts jocs ens han arribat gràcies a que en temps difícils algú els han mantingut vius o gràcies a que algunes persones han treballat per la seva recuperació i difusió.
  • Amics del joc tradicional: a persones que tot i no estar vinculades a cap entitat ni modalitat de joc tradicional ha treballat i treballa per a la difusió del joc tradicional.
  • Reconeixement a títol pòstum a persones que ens van deixar i que van treballar per a la difusió i coneixement de les pràctiques lúdiques d’arrel.
  • Entitats amigues: per estrènyer lligams amb entitats que no són de la federació però que estan vinculades al món del joc i que serveixen d’exemple.

La Federació Catalana de Jocs, Esports i Deports Tradicionals (FCJEDT) és una xarxa d’associacions que treballen per a la màxima difusió d’aquelles pràctiques lúdiques tradicionals. Jugadors i jugadores, infants, adults, gent gran, dones, homes tota persona ha jugat i moltes segueixen jugant tota la vida. Joc és cultura, i el joc tradicional és comunitat.

Les bitlles

Programa

La jornada començarà a les 11 hores al Maset Espai Jove amb l’Assemblea general de la Federació.

Durant el dia, també hi haurà la ‘Ruta Arbó’, una ruta guiada per diferents indrets de la població que sortirà del Museu de la Mar de l’Ebre; i un dinar tradicional per als integrants de les entitats de la federació al pavelló firal de la Ràpita.

“La Gala”

17 h. Auditori Sixto Mir de la Ràpita (carrer Val de Zafan, 72)

A la Gala hi assistiran el Delegat del Govern, Albert Salvadó; el Delegat Territorial de l’Esport de la Generalitat, Joan Barberà; la Directora Territorial de Cultura, Victòria Almuni; l’alcalde de la Ràpita Josep Caparros i la Regidora de Cultura Erika Ferrate.

✔ L’acte estarà obert a tot el públic.


⭕ Més informació

Federació Catalana de Jocs Esports i Deports Tradicionals