Cultura i tradicions

Verdú acull la 2a Gala de Jocs i Esports Tradicionals i Premis Baldufa

.

NumqxecvlEl proper dissabte 16 de març, la Federació Catalana de Jocs, Esports i Deports Tradicionals (FCJEDT) ha organitzat la 2a Gala del Joc Tradicional, que tindrà lloc al Castell de Verdú (l’Urgell), un acte obert al públic en general. La Gala és un punt de trobada i reconeixement a entitats i particulars que mantenen viu el joc tradicional. Jocs tan variats i arrelats arreu del territori com les baldufes, les quilles, les bitlles pallareses, la lluita del bac, l’aixecament de càntir o la morra.

Durant la Gala es farà entrega dels Premis Baldufa, els quals reconeixen la tasca de preservació del joc tradicional en les següents categories:

  • Aniversari: entitats que celebren dates rodones i que han mantingut i mantenen viu el joc tradicional;
  • Una vida dedicada al joc: molts jocs ens han arribat gràcies a que en temps difícils algú els han mantingut vius o gràcies a que algunes persones han treballat per la seva recuperació i difusió.
  • Amics del joc tradicional: a persones que tot i no estar vinculades a cap entitat ni modalitat de joc tradicional ha treballat i treballa per a la difusió del joc tradicional.
  • Reconeixement a títol pòstum a persones que ens van deixar i que van treballar per a la difusió i coneixement de les pràctiques lúdiques d’arrel.
  • Entitats amigues: per estrènyer lligams amb entitats que no són de la federació però que estan vinculades al món del joc i que serveixen d’exemple.

La Federació Catalana de Jocs, Esports i Deports Tradicionals (FCJEDT) és una xarxa d’associacions que treballen per a la màxima difusió d’aquelles pràctiques lúdiques tradicionals. Jugadors i jugadores, infants, adults, gent gran, dones, homes tota persona ha jugat i moltes segueixen jugant tota la vida. Joc és cultura, i el joc tradicional és comunitat.

El joc de la morra

Les bitlles


Programa

El divendres 15 de març hi haurà una sèrie d’activitats prèvies, com una mostra de jocs de taula a càrrec de la Companyia l’Anòmima i un sopar i tast de vins de cellers de Verdú. Ambdues activitats es faran a l’antic Museu.

El dissabte 16 de març, la jornada començarà amb una matinal de jocs tradicionals, una visita guiada a Verdú i una cercavila de la colla gegantera i grallera de Verdú.

“La Gala”

De 17h a 19h de dissabte 16 se celebrarà la Gala de Jocs al Castell de Verdú.

✔ L’acte és obert a tot el públic.


⭕ Més informació

Federació Catalana de Jocs Esports i Deports Tradicionals

Programa detallat Gala 2024