Fires i mercats

10 anys de FIPORC a Riudellots de la Selva

.

Riudellots de la Selva ho té tot a punt per celebrar la desena edició de FIPORC. Després de dos anys marcats per la pandèmia que van impedir celebrar la Fira com a tal, els propers 11 i 12 de febrer de 2023 torna la Fira del Porc per excel·lència de les comarques gironines. L’horari de la FIPORC serà de 9 a 18h amb una àmplia programació pensada per gaudir-la amb tota la família.

La programació de la fira inclou, a banda d’exposicions, tallers i tota mena d’activitats vinculades al sector del porc, una àrea de tast gastronòmic on poder menjar i fer degustacions. Aquesta àrea ha anat creixent amb els anys incorporant nous estands. L’àrea de tast funciona amb un sistema de tiquets que es posen a la venda i cada estand ofereix tastos i productes a canvi dels tiquets.

L’àrea de tast gastronòmic comparteix protagonisme amb l’escenari de demostracions i exhibicions del procés de matança, especejament i elaboració d’embotits a càrrec de diversos voluntaris del poble i els comentaris d’experts en la matèria.

Riudellots. Embotint Carn De PorcRiudellots. Obrint Porc En Canal

.

.

.

.

.

.

.

Una fira de referència per promoure el món del porc, els productes i tradicions

FIPORC va néixer l’any 2014 a Riudellots de la Selva amb la voluntat de consolidar-se com a fira temàtica de referència a Catalunya, posant en valor tot el que envolta el món del porc on, a Riudellots, s’ha convertit en un dels principals eixos econòmics i símbol identitari de la població.

Val a dir que actualment a Riudellots de la Selva, arriben diàriament més de 25.000 porcs per ser sacrificats i transformats en diversos productes alimentaris. Així, la indústria càrnica s’ha convertit en un dels principals motors de l’economia local convertint el municipi de Riudellots en el segon municipi d’Europa on hi passen més porcs al dia.

Matança Del PorcDes dels seus inicis, la fira s’ha celebrat durant 2 dies de febrer, coincidint amb la temporada d’hivern quan, amb l’arribada del fred, antigament es duia a terme la matança del porc en moltes cases rurals.

En aquesta fira de producte, l’eix vertebral és el porc i els productes que se’n deriven. A través de diversos espais repartits pel municipi es posa en relleu tot el cicle de vida d’aquest preuat animal, que tal i com diu la dita popular “del porc, tot s’aprofita”. La fira inclou un mercat on comprar exquisits embotits a les paradetes de petits productors que venen productes KM0 del porc com botifarres, cansalades, lloms, baiones, greixons…

FIPORC també té un espai pels més petits, els quals poden aprendre a fer mandonguilles amb les seves pròpies mans, tallers de dibuix, de pintar cares, demostracions de realitat virtual, manualitats relacionades amb el món del porc, pista slot i atraccions, entre altres.

Entre els objectius de FIPORC hi ha donar a conèixer als visitants la importància del sector ramader i empresarial i posar en valor una de les tradicions catalanes més antigues com és la matança del porc, fent gaudir al visitant d’una autèntica festa gastronòmica.

.

👉 Vegeu el programa aquí  

Fiporc-2023-riudellots-de-la-selva-732x1024-1

.

Riudellots.botifarresRiudellots.tallant Pernil