L’Esbart Dansaire de Rubí celebra cent anys de vida
.
El Calendari de l’Ermità, que per essència registra i planifica el pas del temps, tradicionalment s’ha fet ressò d’aquelles efemèrides centenàries pel que signifiquen de reconeixement al valor de la història. I en el cas de les entitats, els comerços i les personalitats, per l’esforç que han esmerçat i la petja cultural que ens han llegat,, que de ben segur ha d’il·luminar i orientar el futur de la pròpia i les següents generacions.
Avui volem reconèixer i valorar la trajectòria de l’Esbart Dansaire de Rubí. Una entitat fundada l’any 1923 per mossèn Josep Guardiolet i Pujol (beatificat el 2013 pel Papa Francesc ja que fou executat durant la guerra civil espanyola) al Casal Parroquial de Sant Pere de Rubí. Una de les primeres activitats de l’esbart van ser un seguit de cursets que el folklorista barceloní Leandre Perecaula impartia amb la finalitat de recuperar balls i danses recollits per folkloristes com Aureli Capmany, Joan Amades i Joan Rigall. Aquest contacte que varen tenir amb l’Esbart Català de Dansaires va confluir en la intenció de voler dinamitzar una activitat pel jovent i a més de preservar la dansa catalana per damunt de les danses modernes del seu moment, com eren el fox-Trot, el charleston o el tango. La presentació oficial de l’Esbart tingué lloc el 18 de novembre de 1923 amb un recital al Casal Parroquial de Rubí.
Els objectius fundacionals de l’Esbart estaven centrats en la conservació, difusió i ensenyament de les danses catalanes:
“el treball en els diferents àmbits de la dansa catalana a través de l’ensenyament, amb l’escola de dansa, la producció i presentació d’espectacles, amb el cos de ball, o la conservació i difusió de les tradicions catalanes, especialment les locals, amb el manteniment de l’Aplec de Sant Muç, la Festa dels Xatos, la ballada participativa de les “Gitanes al carrer” a la Festa Major de Rubí o l’organització del Festival Internacional de Dansa Tradicional de Rubí “Rubifolk”.
Actualment, el treball actual de l’Esbart continua centrat en la recerca i la difusió de les danses populars:
“la recerca de nous camins per a la presentació de les danses tradicionals de les terres de parla catalana. Sempre amb el major respecte pels documents, però aportant a les seves interpretacions tota la riquesa i la qualitat tècnica habituals de la dansa escènica. Convertint, d’aquesta manera, els materials populars en un autèntic espectacle de dansa”.
La dansa catalana arreu del món
Al llarg de la seva centenària trajectòria, l’Esbart Dansaire de Rubí ha actuat per arreu d’Espanya i del món en actes molt memorables. Mereixen especial esment algunes actuacions a l’estranger, com la realitzada al Palau de la UNESCO de París, la participació en els Cants i Danses del Llibre Vermell de Montserrat, les presentacions en temporada estable del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, o l’enregistrament per a la BBC de Londres a la sèrie televisiva “The Magic Dance”, presentada per Margot Fonteny. També les actuacions teatre “Bellas Artes” de Mèxic, a les realitzades a Leningrad, Tuníssia o al Wold Economic Forum de Davos.
El principal treball de l’esbart ha estat el de recuperar les danses que es ballaven a la plaça per pujar-les a dalt dels escenaris, sempre amb un rigor plenament professional i amb una personalitat pròpia pel que fa al repertori.
L’Esbart Dansaire de Rubí passa a ser el tercer esbart centenari del país, juntament amb l’Esbart Català de Dansaires (fundat el 1908) i l’Esbart Manresà (fundat el 1909).
Des del Calendari de l’Ermità us volem felicitar i us encoratgem a continuar per molts anys més !!
.
🎧 Podeu escoltar a Joan Manel Camps Jaraba, president de l’Esbart Dansaire de Rubí,
en l’entrevista que li va fer l’emissora FesTaFesta,
on ens apropa a la programació prevista per celebrar el centenari.
.
Conegueu l’Esbart Dansaire de Rubí aquí
.
.