La cuina de l’Ermità  

Temps de castanyes i de bolets

 

Per la vigília i la festivitat de Tots Sants, el dia primer de novembre, hi ha el costum de practicar la cèlebre castanyada familiar entorn de la llar; un àpat festiu a base de moniatos, fruita confitada, castanyes i, sobretot, els panellets, que són uns deliciosos pastissets que han esdevingut un dels postres més tradicionals de Catalunya. Els panellets combinen, de manera excel·lent, el sucre i la pasta d’ametlla que se sol envoltar de pinyons (a voltes amb farciment de confitura) i que són la delícia de grans i xics, especialment quan s’acompanyen amb un gotet de malvasia, moscatell o ratafia.

.

Els panellets

En temps de crisi, la tradició pairal i monàstica ha fet els panellets amb pasta de carbassa, farina i rovell d’ou i que després s’untaven amb mel i que es menjaven junt amb les castanyes torrades al caliu.

.

El moniato

Pel que fa al moniato, estudis recents han posat de manifest que són una de les hortalisses més agraciada amb hidrats de carboni i sucres, amb vitamina A i E i sense gens de greixos, de tal manera que actua benèficament contra el càncer de pulmó i de pell. A l’estar integrat per un 70% d’aigua, fa que sigui un excel·lent hidratant del sistema digestiu.

Les castanyes

Les castanyes són una fruita dotada amb una peculiar font d’energia i, alhora, contenen pocs greixos i, per això, la seva ingesta afavoreix l’augment del colesterol anomenat “bo” i en redueix el “dolent” i, sobretot, ajuda a combatre l’anèmia i, segurament per aquestes propietats sanitoses, els antics frares i monjos ja posaven castanyes en els àpats conventuals del temps de tardor.

Els bolets

També és propi d’aquest temps tardoral la cuina dels bolets. Hem, però, d’evitar una collida abusiva de bolets ja que es podria alterar el bosc; a més hom ha de saber-los identificar (atès que n’hi ha de tòxics) i collir-los de manera respectuosa i correcta sense malmetre el sotabosc. El rovelló, el rossinyol, la llenega, el fredolic, el moixernó, el carlet, el cep, la tòfona, tenen un paper molt destacat en la cuina pairal de casa nostra i amb ells es preparen uns guisats excel·lents com ara la perdiu amb rovellons, l’estofat de vedella amb llenega, l’arròs de bolets, cua de bou amb camagrocs i, sobretot, aquella gustosa coca de recapte amb rovellons i verdures de temporada.

Fra Valentí Serra de Manresa,

arxiver dels caputxins