Santa Maria de Cervelló o de Socors i la festa dels mariners
.
Nascuda a Barcelona al s.XIII
Santa Maria de Cervelló (1230-1290) nasqué al palau dels Cervelló, al carrer Montcada de Barcelona. Fou batejada a la veïna parròquia de Santa Maria del Mar. Després de la mort del seu pare, Guillem de Montcada, vengué el palau familiar i, amb el recolzament de la seva mare projectà de fundar una comunitat religiosa. Fou per aquest motiu anà a viure en una casa del carrer Ample situada molt a prop de l’església dels mercedaris.
Fundadora de les mercedàries, orde dedicada als pobres
Durant les sessions del capítol general celebrat l’any 1260 pels frares de la Mercè a Tarragona fou aprovada la creació de la branca femenina de l’Orde la Mercè, i l’any següent, en el 1261, Maria de Cervelló, ajudada per Eulàlia de Pinós i Isabel de Berti, fundaren la primera comunitat de mercedàries que aportà una generosa dedicació als pobres i oferí una particular atenció als captius redimits pels mercedaris que arribaven a Barcelona.
En el segle XVI, Santa Maria de Cervelló tenia dedicats força altars a Barcelona i àdhuc, l’any 1700, els frares caputxins en fundar el nou convent dit de “Dues Viles” a Calella i Pineda, el volgueren posar sota el patronatge de Santa Maria del Socors ja que, poc abans, en el 1692, el papa Innocenci XII havia reconegut el culte públic a Santa Maria de Cervelló. La seva festa litúrgica s’escau el dia 19 de setembre, i el seu cos reposa incorrupte a la Basílica de la Mercè de Barcelona.
La fama de santedat de Maria de Cervelló, ja en vida, li havia valgut el sobrenom de Maria del Socors o de Socós, i fou especialment invocada amb aquest nom pels mariners i per la gent de mar, de qui en deien també “la salvadora de vaixells”. Il·lustrem aquesta nota amb un boix popular que representa a Santa Maria de Cervelló vestida amb l’hàbit de mercedària i amb un vaixell als braços, car és la patrona dels navegants barcelonins.
Fra Valentí Serra de Manresa,
arxiver dels caputxins