Festes De Santa Eulàlia

Passejada de les Laies a les Festes de Santa Eulàlia

.

Santa Eulàlia i les oques de la Catedral

Santa Eulàlia I Les Oques

© Arxiu Edicions Morera

Santa Eulàlia (12 de febrer) és copatrona de la ciutat de Barcelona juntament amb la Mare de Déu de la Mercè. Si heu estat al claustre de la Catedral de Barcelona, segur que heu vist que hi ha 13 oques blanques. Però, coneixeu quina relació tenen amb la santa màrtir? Doncs segons explica la llegenda, les oques recorden la figura i el coratge de la jove santa i els martiris que va patir a mans dels romans a principis del segle IV, en una de les darreres persecucions de cristians.

I per què les oques són 13?

🔹Primer, perquè Santa Eulàlia tenia 13 anys quan va ser martiritzada.
🔹També perquè van ser 13 els martiris que va patir.
🔹Un d’aquests martiris va ser ficar-la en una bóta plena de vidres, que es va fer rodolar 13 vegades per l’ara coneguda Baixada de Santa Eulàlia.

Una llegenda que recorda la que va ser la primera patrona de Barcelona i que és protagonista de la  festa major d’hivern de la ciutat, que se celebra el cap de setmana més proper al 12 de febrer amb un munt d’acivitats: cercaviles, correfocs, castells, sardanes… sense oblidar la popular Passejada de les Laies, on participen totes les gegantes, gegantones i gegantes infantils de Ciutat Vella. Aquell dia, en honor a la patrona de la ciutat, totes són rebatejades amb el nom de Laia.

➡️ Més informació sobre les festes Santa Eulàlia al web de Cultura Popular de l’Ajuntament de Barcelona www.barcelona.cat/culturapopular

PD. La nostra Santa Eulàlia envoltada d’oques és la representada al pessebre de La Casa dels Entremesos de Barcelona, un pessebre amb molts elements relacionats amb les festes i tradicions de la ciutat.

.

➡️ Article relacionat:  Santa Eulàlia de Barcelona, per fra Valentí Serra de Manresa

.