Simbologia del pa i Sant Honorat, patró dels flequers 

“Pa de flequer” recupera tradicions i curiositats sobre el món del pa.

El 16 de maig se celebra Sant Honorat, patró dels flequers. Segons s’explica al llibre Pa de flequer de la nostra Col·lecció l’Ermità, Sant Honorat, que exercia com a bisbe d’Amiens, era conegut per la seva condició de flequer i però també per les seves accions curatives. L’any 1738, el bisbe de Girona oferí una reliquia del sant francès al gremi de flequers de Barcelona  i des de llavors la seva devoció cresqué tant que es convertí en el patró d’aquest gremi a tot el territori (al web trobareu un article de fra Valentí Serra sobre Sant Honorat )

De la figura de Sant Honorat i d’altres temes i curiositats relacionades amb el pa parla Pa de flequer, de la nostra Col·lecció l’Ermità, un llibre que recupera el recull tradicions, costums i rituals relacionats amb el pa que en el seu dia va recopilar el gran folklorista Joan Amades.

.

Per exemple, el pa es pot classificar per allò que simbolitza o segons a qui vagi destinat. A Catalunya en trobem uns quants pans que tenen una simbologia pròpia:

🔸 Pa de corona que simbolitza el sol
🔸 Llonguet, símbol de fecunditat
🔸 Pa d’ànimes, en record dels difunts
🔸 Pa d’ànsies, que els nuvis repartien als casaments
🔸 Pa de galeres, destinat a la marineria
🔸 Pa de sant Antoni, destinat als animals

El pa de corona i el llonguet, són alguns dels pans reproduïts al llibre Pa de flequer (dibuixos © Norbert Tomàs. Arxiu Edicions Morera)