.

Noves presentacions de “RETROBESTIARI” el llibre del bestiari festiu

.

Un llibre de referència sobre el bestiari festiu a Catalunya

Durant la primavera, continuaran les presentacions de RETROBESTIARI. 40 anys del renaixement del bestiari fantàstic i popular de Catalunya (Edicions Morera, 2021), un llibre que de què va veure sortir publicat el novembre de 2021 ha tingut una excel·lent acollida. El llibre, editat en un format contemporani i amè, fa un repàs a l’evolució del bestiari festiu a Catalunya durant el període comprès des de finals dels anys 70, els primers de la revifalla de les festes al carrer amb els primers ajuntaments democràtics, fins a l’actualitat.

Calendari de presentacions

16 de setembre – SITGES

18 de juny – SOLSONA – Biblioteca Pública Carles Morató (c/ Mirabalda, 6), a les 18.00h

26 de maig – VALLS – Sala Municipa d’Art Sant Roc (c/ Jaume Huguet, 1), a les 19.00h

29 d’abril – BEGUES – Centre Cívic e Roure (Plaça 1 d’octubre), a les 19.00 h

2 d’abril – IGUALADA – Biblioteca Central (Plaça de Cal Font, s/n), a les 12h.

26 de març – VILAFRANCA DEL PENEDÈS – Casa de la Festa de Vilafranca (Pça. Vall del Castell, 10), a les 17.30h

Més informació de les presentacions Agrupació del Bestiari Festiu

El llibre és un treball del GABICP-Grup d’Amics del Bestiari i la Cultura Popular, impulsat per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Amb textos de l”historiador i gestor cultural Heribert Masana i fotografies històriques de Ramon SaumellRETROBESTIARI fa un recorregut per les diferents tipologies de bestiari festiu repartides arreu del territori: des de dracs a cuques feres, tarasques, víbries, àligues, mulasses o cavallets, entre d’altres, explicant la seva aparició i evolució en el temps. També hi ha apartats dedicats al bestiari festiu infantil o al bestiari de fora de Catalunya.

Aquesta mirada general es veu reforçada amb un recull de testimonis que expliquen l’experiència de creació de les figures a diferents pobles i ciutats al llarg de la dècada dels 70 i 80. Un relat ple d’anècdotes sorprenents, que es presenta acompanyat de la reproducció d’obra plàstica dels artistes Salvador Masana i Abel Masana, Tot presentat amb un disseny atractiu i modern.

RETROBESTIARI es complementa amb un glossari i una selecció de bibliografia que inclou articles i webs que ajudaran a aprofundir en el tema i obtenir una informació contemporània.