La cuina de l’Ermità

La mona de Pasqua tradicional

Img_20230405_205042_555La “mona” és una de les tradicions més populars de la Setmana Santa. És el pastís tradicional del dia de Pasqua que en els seus orígens era una coca o un tortell amb ous durs a sobre (tal i com ens ho explica fra Valentí Serra al seu llibre “Passió per Setmana Santa”). En alguns indrets, “la mona” tradicional portava inserits tants ous com anys tenia l’infant, però mai superava la dotzena ja que el padrí només la regalava fins que els nens feien la primera comunió. Amb el pas dels anys, aquestes mones tradicionals van ser substituïdes per pastissos adornats amb ous de xocolata fins arribar a les sofisticades figures de xocolata de temàtica variada que s’elaboren actualment.

Nosaltres us proposem preparar la “mona” tradicional, és a dir, el tortell decorat amb ous durs. El resultat és semblant al d’un brioix i sempre la podem decorar amb plomes i fideus de colors per donar-li un to més llaminer. Amb aquesta recepta surt una mona gran i dues de petites (com a les fotos).

Recepta de la MONA DE PASQUA TRADICIONAL

Per a la massa mare:

  • 100 gr de farina
  • 60 gr d’aigua
  • 12 gr de llevat fresc (1/2 d’una pastilla)

Mona Amb PlomesPer a la massa: 

  • 425 gr de farina
  • 125 gr de sucre
  • 3 ous
  • 80 ml d’oli d’oliva (també podeu posar meitat d’oliva i meitat de gira-sol perquè quedi més suau)
  • 12 gr de llevat fresc ( 1/2 d’una pastilla)
  • 3 cullerades d’aigua de tarongina
  • Ratlladura d’una taronja
  • Un polsim de sal

Per a decorar

  • 4 ous durs, ou batut i sucre.
  • Anissetes de colors, plomes de colors (opcional)


MASSA MARE:

Desfem el llevat fresc en l’aigua tèbia i l’afegim a un bol petit on hem posat la farina. Ho barregem amb una cullera fins que quedi ben integrat. Tapem amb film transparent i reservem 1 hora aproximadament. Ha de créixer i quedar una masa flonja, amb la textura d’una esponja.


MASSA:

  1. En un bol gran posem la farina, el sucre i el polsim de sal.  Ho barregem. Ara afegim els 3 ous, l’oli, la ratlladura de la taronja i l’aigua de tarongina. Afegirm el llevat fresc ben esmicolat i seguidament la masa mare. Ho barregem tot en el bol amb una llengua pastissera perquè tots els ingredients es vagis integrant.
  2. Ara, si tenim amassadora, aboquem la barreja i la deixem amassant uns 4-5 minuts, depen de cada màquina.
  3. Sinó teniu amassadora, ho pastarem amb les mans. Empolvorem una mica de farina en la superfície de treball i aboquem la massa, que treballarem durant uns 8-10 minuts fins que quedi elàstica i lleugerament enganxosa. Si veiem que resulta difícil treballar-la, ens untem les mans amb una mica d’oli.
  4. Veurem que la massa té tendència a quedar enganxosa però és normal i és important no afegir més farina perquè sinó perdria esponjositat.
  5. Formem una bola amb la massa i la dipositem en un bol que prèviament haurem untat amb una mica d’oli d’oliva perquè no se’n enganxi. Tapem el bol amb un film i la deixem reposar fins que gairebé dupliqui el seu volum.
  6. Empolvorem una mica de farina sobre la superfície de treball i posem la massa. Amassem breument i reservem una mica de pasta per fer les tires que posarem a sobre dels ous. Amb la resta de la pasta, fem una bola i al centre marquem un forat, que anirem obrint i fent més gros fins que la massa vagi agafant forma de tortell. Ens ha de quedar una forma ovalada.
  7. Coloquem la massa en una safata de forn prèviament folrada amb paper de forn. Llavors és el moment de repartir els ous durs, que enfonsarem una mica en la massa. A sobre de cada ou fem una creu amb les tires de massa que teníem reservades. W Massa Crescuda..
  8. Tapem amb un drap net de cuina o un film i deixem reposar una altra vegada fins que en dupliquin el volum.
  9. Batem l’ou que havíem reservat i pintem la mona amb un pinzell de cuina amb molt de compte. Mentre ho fem podem preescalfar el forn a 180 graus.
  10. Empolvorem amb sucre i fiquem la safata al forn a un punt menys de mitja alçada.
  11. Enfornem durant 20-25 minuts aproximadament a 180 graus. Com que cada forn és diferent, convé controlar de tant en tant la cocció, sobretot perquè les tires que fan les creu es dauren amb més facilitat i poden quedar una mica cremades. Per evitar-ho, si cal, a mitja cocció les podem protegir tapant-les amb paper d’alumini, només les tires.
  12. Quan estigui dauradeta i ben feta per dins, la retirem del forn i deixem que es refredi completament, sinó es podria trencar.

I ja podem gaudir de la nostra mona tradicional casolana tradicional!! Esperem que us agradi!

L.E.


A tenir en compte i variacions:

  • La recepta no és difícil de fer. El secret és preveure quan la farem perquè la massa necessita llevar dues vegades i això vol dir que no la podem improvitzar.
  • Si no teniu temps de fer la massa mare, podeu fer servir 450 gr de farina de força i 25 gr de llevat fresc (la pastilla sencera). El llevat el desfarem en una mica d’aigua tèbia perquè s’incorpori millor a la massa.
  • Si voleu fer mones individuals, en el pas 6 dividim la massa en 4 o 5 parts. Fem una bola amb cada porció i marquem un forat al centre, que anirem fent més gros per tal de colocar l’ou al centre.
  • És important deixar una bona separació entre les mones per evitar que quedin enganxades, doncs durant el llevat i després al forn creixeran de forma considerable.
  • Podem decorar amb les tires en forma de creu o simplement deixar l’ou a la vista.
  • Després de pintar les mones individuals amb l’ou batut, podem fer una decoració més vistosa afegint anissets de colors o sucre gebre (es fa barrejant sucre amb unes gotetes d’aigua). I a l’hora de servir-les, també podem posar alguna ploma de color, és clar!

W Mones Preparades Per Enfornar

W Mona 2 W Mona 3