Remeis de l’Ermità

L’oli de trementina i els avets de Nadal

 

La trementina és la reïna semifluida que s’extreu del pi, de l’avet i d’altres coníferes  que, una volta destil·lada al vapor, es converteix en un oli incolor i inflamable que, popularment, també s’anomena 0li d’avet. La trementina forma part de molts ungüents pairals i monàstics. L’extracció d’aquesta reïna donà lloc a un ofici avui desaparegut: els (o les) trementinaires ja que era una tasca realitzada habitualment per dones que, a més d’extreure la resina i fer-ne la destil·lació al vapor, preparaven remeis casolans amb herbes i arrels boscanes, especialment els ungüents que, juntament amb l’oli d’avet comercialitzaven de manera itinerant en les fires i mercats de Catalunya.

Ara s’acosten els dies nadalencs i és el temps de disposar amb família el guarniment de l’Arbre Sant de Nadal, arbres que no sempre aguanten bé els ambients secs i amb calefacció de les nostres llars, especialment l’avet vermell que li perjudica molt l’absència de llum natural i l’afecten notablement els espais interiors. Si anem a la tradicional “Fira de Santa Llúcia” trobarem en el mercat tres maneres diverses de presentar els avets: arrelats en testos; repicats sense arrelar (és a dir, trets de la terra tallats de les seves arrels i introduïts en testos), aquests avets repicats solen aguantar la temporada nadalenca, però al cap d’unes setmanes s’assequen i moren; els avets en pa de terra, que són aquells arbres que es duen al mercat amb les arrels cobertes, amb substrat, però sense test, de manera que demanen de ser plantats sense massa demora en un test o, millor encara, trasplantats a terra.

Fra Valentí Serra de Manresa, caputxí

.

👉 Podeu escoltar amb la veu de l’autor aquí