Estrenes 2

.

Cultura i tradicions

Estrenes, felicitacions i postals de Nadal

W Bodegó Calendari I Postals 1

El Calendari Ermità 2024 inclou unes postals, relacionades amb les estrenes de Nadal, com a obsequi

Les estrenes són un regal o gratificació. Aquesta pot ser en moneda o en espècie que es fa a algú pel començament d’una cosa. El nom sembla que prové d’un antic costum romà, les strenae, que es celebrava a les primeres calendes del mes de gener i que té un origen en les festes en honor de la deessa sabina Strenia.

Aquest costum de fer estrenes ha perdurat fins a nosaltres en forma de lots, paneres, nadales, christmas, versos recitats per la canalla i que són recompensats pels adults etc. És un ritus augural que vol propiciar l’abundància, la bona sort, per un temps nou i que estrenem de nou en nou..

La gent que ja pentina cabells blancs, recorden com els dies previs a Nadal, les escales de veïns s’omplien de persones de diferents oficis que passaven a desitjar el Bon Nadal i que a canvi d’una estrena t’obsequiaven amb una nadala. Així era comú a les cases veure les felicitacions del sereno, el vigilant, l’escombriaire, el fanaler, el carter, etc. Es tractava d’arrodonir els ingressos sobretot en les èpoques més magres.

Avui aquelles nadales s’han convertit en objectes de col·lecció i cal destacar que en certa manera són els precedents dels populars christmas amb un origen del tot català, ja que les primeres nadales de paper que coneixem van ser impreses a Barcelona, concretament a iniciativa dels hereus d’Antoni Brusi, editor i propietari del Diari de Barcelona. Va ser pels volst de l’any 1823 que s’imprimeixen les primeres nadales destinades als repartidors del diari per tal de felicitar el Nadal als compradors.

Us convidem a continuar llegint l’article del folklorista Amadeu Carbó sobre les estrenes de Nadal al web del programa Fes Ta Festa 👇

.


Al llibre Celebrem el Nadal  d’Amadeu Carbó trobarem explicació als costums i tradicions que formen part de la festa més gran, com és el cas de les estrenes de Nadal.