La cuina de l’Ermità

La tradició del mató de Montserrat

Un dels formatges més tradicionals i estimats de casa nostra és el mató, molt típic a la Catalunya central, especialment a la zona de Montserrat. Fa més de dos segles que es va començar a elaborar com una manera que tenien els pagesos d’aprofitar la llet sobrant que els quedava. Sembla que van ser els matonaires de Marganell, poble als peus de la muntanya de Montserrat, els primers en pujar al mercat del monestir per vendre el seu mató, que actualment és un dels més reconeguts.

El mató és similar al formatge fresc però amb una textura més suau i lleugerament gelatinosa, que s’elabora amb llet de vaca, ovella o cabra. En el cas del mató de Montserrat, és un formatge que no es granula com sí que passa amb altres formatges frescs.

Pel que fa a les propietats nutricionals, el mató ofereix diversos beneficis per a la salut:

  1. Proteïnes d’alta qualitat: El mató és una excel·lent font de proteïnes ja que conté entre tres i quatre vegades més proteïnes que la llet. Concretament, 100 grams de mató contenen 10 grams de proteïna. Les proteïnes són fonamentals per a la construcció i reparació de teixits, així com per al manteniment de la massa muscular.
  2. Calci: Igual que altres productes làctis, el mató és ric en calci, un mineral essencial per a la salut dels ossos i les dents.
  3. Vitamines i minerals: A més de calci, el mató proporciona altres nutrients importants com fòsfor, zinc i vitamines del complex B, incloent riboflavina (B2) i vitamina B12. Aquests nutrients són essencials per al metabolisme energètic, la funció cognitiva i la salut del sistema nerviós.
  4. Baix en calories i greixos: El mató fresc té un baix contingut calòric i de greixos que altres derivats làctics. Conté la meita de sucres que la llet i unes cinc vegades menys de greixos que un formatge curat.
  5. Fàcil digestió: A causa de la seva textura suau i el seu contingut relativament baix en greixos, el mató és fàcilment digestible.

Versatilitat culinària

El mató s’ha de conservar refrigerat entre 2 i 5 graus de temperatura i s´ha de consumir abans de 4 o 5 dies. Es pot gaudir de moltes maneres diferents, en preparacions dolces o salades.

  1. Mató amb mel o melmelada: Una manera simple i clàssica de gaudir del mató és servir-lo amb una cullerada de mel o melmelada per sobre. La dolçor de la mel o la fruita contrasta perfectament amb la suavitat del mató.
  2. Pastís de mató: Podem preparar un “chessecake” a la catalana amb mató, que farà la funció dels formatges habituals com el mascarpone o el formatge crema. Conservat a la nevera, el servirem amb una cobertura de fruita o coulis.
  3. Mató amb fruita fresca: El mató es pot servir amb una varietat de fruites fresques tallades, com maduixes, préssecs, plàtans, raïm, meló…

També podeu preparar-lo en forma d’escuma, mousse, gelat o inclús fer una pannacota de mel i mató.