.

Cultura i tradicions

LA CANDELERA, ENTRE EL RITUS I LA FESTA

El dia 2 de febrer es una data important dins el calendari festiu. És el moment en què es tanca el cicle nadalenc i, segons la tradició, és el dia en què s’ha de desmuntar el pessebre, tot i que actualment i per motius pràctics, les families acostumen a recollir tot el parament nadalenc tot just passat el dia de Reis.

El 2 de febrer també és la data més primerenca en què es pot escaure l’inici del Carnestoltes.

“Després de la Candelera, Carnestoltes ve al darrera”

Però, d’on prové la festa de la Candelera?  Sembla ser que el seu primer origen té a veure amb les parentalia de l’antiga Roma, unes festes que es celebraven cada mes de febrer en honor als difunts. Entre d’altres rituals, s’organitzava una processó amb petites espelmes beneïdes que els romans portaven, vestits de negre, fins als cementiris per guiar les ànimes dels difunts.

Candelera-giotto

“Presentació de Jesus al temple” . Giotto di Bondone (1302-1305)

Amadeu Carbó a Celebrem en Nadal explica que “la festa de la Candelera té unes arrels molt antigues. Ja en temps de Jesucrist era costum que passats quaranta dies després del part, les dones anessin al temple amb els seus fills per presentar-los davant els sacerdots en un ritual de purificació en què es feia ofrena i benedicció de candeles”. Segons la tradició cristiana, Jesús va néixer el 25 de desembre, i quaranta dies més tard, és a dir, el 2 de febrer, Maria va anar al temple per presentar-lo als sacerdots. La Candelera es celebraria cada any per rememorar aquest fet i l’any 496 el papa Gelasi la introduiria oficialment com una de les festes en honor a la Verge Maria.

Encara avui, el dia de la Candelera és costum portar espelmes a beneir i també fer processons amb candeles enceses, que després es conserven a casa ja que es creu que les candeles que han estat beneïdes tenen virtuts protectores.

Al voltant d’aquesta diada, són vàries les poblacions catalanes que celebren la seva festa major, com per exemple:

  • Molins de Rei
  • La Fatarella (Terra Alta)
  • Esponellà (el Pla de l’Estany)
  • Perafita (Osona)
  • Calafell (el Baix Penedès)
  • L’Ametlla de Mar (el Baix Ebre)

LA CANDELERA I LA PREDICCIÓ DEL TEMPS

La Candelera també és la data que popularment es fa servir per fer prediccions metereològiques, ja que el dia 2 de febrer es situa a mig camí entre l’hivern i la primavera. Segons la creença popular, si el dia de la Candelera plou vol dir que la primavera ja s’acosta; en canvi, si fa sol s’interpreta com que encara queden molts dies de fred. Així ho recull la  dita popular:

“Si la Candelera plora, l’hivern és fora.

Si la Candelera riu, el fred és viu”

En alguns pobles de muntanya d’Europa es celebren les Festes del Ball de l’Ós. La tradició diu que en aquesta data l’ós sortirà del seu cau per comprovar si ha de seguir hivernant o no. A Catalunya, les festes del ball de l’ós es celebren a diferents pobles del Pirineu i de la Catalunya Nord, com Arlés, Prats de Molló o Sant Llorenç de Cerdans.

Sony Dsc

Dia de la marmota

Pero l’ós no és l’únic animal que s’observa per pronosticar el temps. El 2 de febrer en moltes poblacions dels Estats Units i Canadà es celebra el dia de la marmota, que també consisteix a endevinar la fi de l’hivern pels moviments d’aquest animal al sortir del seu cau: si la marmota no es veu l’ombra perquè fa un dia núvol, deixarà el cau doncs preveu que la primavera s’acosta. Però si el dia és assolellat i es veu l’ombra tornarà al cau, cosa que significa que l’hivern durarà 42 dies més. Aquesta data es va popularitzar molt a partir de la pel.lícula “Atrapat en el temps” (1993), una comèdia americana on l’actor Bill Murray viu diverses peripècies com a metereòleg encarregat de comprovar la predicció de la marmota.

.

▶️ Per saber-ne més us convidem a llegir l’article de fra Valentí Serra sobre la celebració de la Candelera i el seu simbolisme