Juny, mes de fires d’herbes remeieres

.

Després d’una primavera que ha fet brotar esplèndidament les plantes i herbes per arreu del nostre territori, el mes de juny, amb les primeres calors, és el moment de recolliri-ne aquelles que ens poden ser necessàries com a remei de les nostres dolències i enfermetats, és el que en diem herbes medicinals. És tradició recollir-les la nit de Sant Joan, moment en què els principis actius d’aquestes plantes són més potents i per tant més eficaces. Però cal advertir que s’han de conèixer bé les propietats i administrar-les adequadament ja que, sinó, un mal ús pot ser contraproduent per al nostre organisme. Per això cal recòrrer als herbolaris de tota la vida per deixar-se aconsellar o a experts, com fra Valentí Serra de Manresa, que han sabut recollir la saviesa de la tradició pairal i conventual així com ha contrastat el coneixement que se n’ha tingut al llarg de tota la nostra història.

Coincidint amb la millor època de recol·lecció, durant el mes de juny se celebren fires i mercats dedicats a les herbes remeieres. Us deixem l’enllaç d’alguns d’ells:.

Diumenge 4 de juny 2023

Fira de les herbes remeieres i productes artesans de Vilanova de Sau

Remeiart a Santa Margarida i els Monjos

Dissabte 10 de juny 2023

Mercat de les espècies i productes de la terra d’Argençola 

Dissabte 17 de juny 2023

Fira de les herbes i flors de muntanya de Setcases

.

Una activitat recomanable és anar a conèixer i recollir herbes remeieres, la nit de Sant Joan, al Parc de les Olors de Claverol (Pallars Jussà).

.

👉🏼 Sobre el tema, us recomanem el llibre Tornar als remeis de sempre de fra Valentí Serra de Manresa (4a edició)