Remeis de l’Ermità

L’ínula per combatre els refredats

.

Hi ha hortalisses que, pràcticament, en podem trobar tot l’any al mercat, mentre que d’altres tenen un calendari molt més reduït. Les verdures i fruita de temporada són aquelles que es comercialitzen en el seu millor moment de maduració i són les que solen aportar allò que més necessita l’organisme. Per exemple, durant la tardor i hivern trobem tota mena de cítrics (taronges i llimones) ja que l’organisme necessita molta vitamina C per a prevenir els refredats; mentre que a la primavera i estiu necessitem fruites i verdures vitamíniques i re mineralitzants, de temporada, que conserven intactes les seves propietats nutricionals i que, sobretot, gaudeixen de millor textura i són especialment agraciades amb un perfum i gust més intensos.

En temps de tardor i hivern us recomano infusions d’ínula, que des de temps de Dioscòrides, en l’antiga Grècia, s’aconsellava la decocció de l’arrel de l’ínula com a expectorant i relaxant bronquial i, sobretot, per guarir la tos seca.

Cal recordar que la decocció de l’arrel de l’ínula amb suc de llimona té una funció aperitiva i afavoreix la digestió dels greixos, però no es pot prendre si hom té pedres a la vesícula.

Fra Valentí Serra de Manresa,

arxiver dels caputxins