L’hortet del frare

Conrear tomàtecs des de casa

 

El conreu casolà de tomàtecs en un test pot ser un gran èxit familiar si proporcioneu a la tomaquera (llat. Solanum lycopersicum) l’atenció bàsica allunyant-la de possibles plagues i situant el text en un lloc o tingui sol abundant. Cal disposar d’un test de grandària considerable i que tingui un bon drenatge car la tomaquera detesta l’aigua embassada, però li plau de ser regada amb freqüència. Tanmateix, cal regar les tomaqueres sense mullar les fulles i, a mesura que creix, lligar-la a un pal o canya perquè la planta hi creixi enfilant-s’hi.

Tomàquet de Manresa. © Norbert Foto

Els antics hortolans caputxins escriviren que:

“los tomátachs se sembran quan y com los pebrots. Convé plantar-los clars per a que se púguian treballar. Alguns los enraman per aprofitar lo terreno; de est modo duran més prompte”.

Si la collita és molt abundosa, i us trobeu amb un excedent de tomàtecs produïts en els vostres testos, hi ha una manera molt ecològica de conservar els tomàquets a la caputxina:

“Lo modo de conservar los tomátachs per tot lo any és fets trossos, y trayent los mugrons se’ls tira un poch de sal mòlta, ab la cual bullen com lo most y passats deu dias se tiran y conservan en frascos, sens perdrer res de son such y agradable gust en tot lo any.” (Lo jardiner hortolá, III-10).

És particularment estimat pels gastrònoms el tomàquet rosa, reputada tomata de Manresa (dita popularment de color de rosa), força semblat al tomàtec de Barbastre i al tomàtec rosa d’Osca. Tots els tomàtecs d’aquesta varietat tenen una mida notable i són de color rosat, molt aromàtics i gaudeixen d’un gust excel·lent. Aquest varietat de color de rosa quasi va desaparèixer puix que atesa la finor de la seva pell, la forma irregular i la seva textura, fan difícil el seu transport i posterior comercialització. La maduració d’aquest tomàtec rosa sol ser tardana car són de mida força gran, amb una carnositat compacte, polpa suau i un gust molt dolç i gens àcid i, a més, és una tomata que té molt poques llavors, essent particularment apta per a la conserva. Vinga! Animeu-vos a conrear tomàtecs des de casa!

Fra Valentí Serra de Manresa,

és religiós i arxiver caputxí

.

Tomàquets De Penjar 2 3

© Norbert Foto