W-cementiri-de-bausen-color

Il·lustració del llibre “FINS AQUÍ HEM ARRIBAT”. Dibuix original de Lluís Mallol.

.

Cultura i tradicions

El cementiri de la Teresa, a Bausen

Bausen és un poble de la Vall d’Aran que, com tots els poblets del Pirineu, és un indret preciós. Aquest petit poble de només de 70 habitants amaga alguns secrets d’aquells que mereixen una visita per descobrir-los. Un d’aquest secrets és una historia d’amor de les de debò, però que a la vegada també és una historia d’intransigència i incomprensió. Una història que explica els motius de la singularitat de Bausen que, tot i ser tan petit, disposa de dos cementiris i, encara més, en un d’ells només hi descansen les despulles d’una persona. És el cementiri de Teresa.

La Teresa i el Siscu van ser un joves veïns de Bausen, que a principis del segle XX van voler iniciar la seva vida en parella amb la il·lusió de formar una família. Però la seva no va ser una història fàcil ja que van haver de superar molts impediments, principalment els imposats pel rector de la població. Amb només 33 anys, la Teresa va morir i no es va permetre que fos enterrada en terra sagrada. Així que en Siscu va començar a cavar la fosa a l’indret del Coret, el lloc on es varen conèixer. Els veïns del poble, de manera solidària, s’hi van atansar i es van anar afegint a l’obra, fins a construir un cementiri només per la Teresa. Des de llavors, probablement aquest sigui el cementiri més petit del món.

La història sencera la trobareu explicada per Amadeu Carbó i Jordi Cubillos a Fins aquí hem arribat, (Col·lecció Ermità núm.6), un llibre original i valent, on els autors ens descobreixen curiositats, creences i tradicions que tenen a veure amb la mort i la profunda empremta que ha deixat en la nostra societat en tots els aspectes: costums, expressions populars, patrimoni artístic i cultural, etc. Ho fan a través de breus capítols il·lustrats i amb nombroses dites i refranys. Tot escrit en un tot amable i molt divulgatiu.


Fins aqui hem arribat és a la venda a llibreries d’arreu de Catalunya i Andorra. També venda online