Cultura i tradicions
Els Reis de l’Orient
.
“Han vingut els Reis!”
El folklorista Amadeu Carbó ens explica al seu llibre Celebrem el Nadal, d’on han vingut, i qui són.
“L’Evangeli de Mateu és l’únic relat bíblic que recull l’arribada a Jerusalem d’uns mags vinguts de l’Orient que, seguint un estel, cercaven un nen que havia de convertir-se en el Messies. El fet que l’original d’aquest evangeli fos escrit probablement en arameu fa que la traducció al grec de la paraula “mag” sigui confosa, ja que pot tenir diversos significats i matisos com ara “savi”, “home de ciència”, “bruixot” o “matemàtic”.
Aquest text no cita el nombre de mags o savis que viatjaven i, molt menys, els seus noms. Només ens indica que provenien de l’Orient, d’allà on surt el sol. La procedència dels mags té tot un significat simbòlic, ja que els converteix en portadors de la llum, l’escalf, el saber…”
Ens parla de la lectura simbòlica dels tres presents de l’or, l’encens i la mirra i de quan se’ls donà posteriorment el nom de Melcior, Gaspar i Baltasar:
“un dels primers testimonis onomàstics que es conserven el trobem a la basílica de Sant Apol·linar el Nou, a Ravenna, en uns mosaics preciosos del segle VI”.
De com s’estableix la iconografia com la que coneixem avui i com s’incorpora el rei negre el segle XIV configurant la tríada dels reis de cada color.
L’església catòlica celebra la solemnitat de l’Adoració del nen Jesús o Epifania el 6 de gener i, la vigília, el dia 5.
“Actualment, l’arribada dels Reis se celebra amb cavalcades on Ses Majestats, acompanyades pel seu seguici reial, recorren els carrers de pobles i ciutats. Aquestes cavalcades són una tradició relativament recent, ja que la primera es va celebrar a Alcoi el 1885 i, al Principat, va ser a Igualada el 1895”.
.
👉 Per saber-ne més, podeu escoltar la veu d’Amadeu Carbó a l’emissora de Fes Ta Festa
.