Cultura i tradicions

EL PESSEBRE VIVENT DE LA TORRE DEL SURO ARRIBA A LA 30a EDICIÓ 

Única representació amb entrada lliure: dimecres 20/12/23 a les 18h

.

Pessebre Torre Del Suro 5

Cartell de Xavier Malet de Sabilana & Comunicació. El cartell relaciona el Pessebre Vivent actual amb la representació de la nativitat que es troba en l’absis de Sant Salvador de Polinyà del segle XII i al mateix temps es suma a la celebració dels 800 anys de pessebres.

SINGULARITAT

Un pessebre únic on tots els seus actors són persones amb discapacitat intel·lectual.

El Pessebre vivent de la Torre del Suro, que enguany arriba a la 30a edició, és una iniciativa del centre ocupacional Taller Sant Camil, que des de fa més de seixanta anys dóna servei a persones amb discapacitat intel·lectual al barri del Guinardó de Barcelona. En total hi participen més d’un centenar de persones entre usuaris del centre ocupacional, professionals i col·laboradors d’altres entitats.

La representació, Premi Ciutat de Barcelona 2016 i Premi Antoni Carné 2023, es realitza a partir de l’escenificació de quadres estàtics que el visitant del pessebre vivent va trobant en l’itinerari. Aquests quadres són de temàtica diversa, oficis que es perden o desapareguts, bíblics o costumistes.

.

UN CLÀSSIC DE NADAL A BARCELONA 

30 anys teixint complicitats amb la ciutat fan d’aquest esdeveniment una cita obligada i especial pels visitants.

El pessebre vivent es pot veure en una única representació el dia 20 de desembre de 2023, a les 18 hores, amb entrada lliure. Accés pel passatge Ercilla, de Barcelona.

.

UN PESSEBRE ENXARXAT AMB LA COMUNITAT

El Pessebre Vivent de la Torre del Suro vol anar més enllà d’una representació nadalenca, és per això que cerca constantment la participació i les sinergies que aquesta pugui generar. El pessebre és el fruit de l’esforç i la il·lusió dels seus actors, actrius, i dels professionals del Taller Sant Camil però també de totes aquelles entitats, organitzacions i empreses que aboquen tota mena recursos en aquest projecte i que fan que sigui una realitat Nadal rere Nadal.

.

“EL PESSEBRE VIVENT VIST PER…”
És l’exposició relacionada amb el Pessebre Vivent de la Torre del Suro que es realitza al casal del barri del Mas Guinardó i que es podrà veure fins el 8 de gener. En l’edició d’enguany s’ha optat per fer una retrospectiva dels cartells que any rere any ha realitzat el dissenyador Xavier Malet.

L’exposició “El Pessebre Vivent vist per…”, que actua d’introducció a la representació del pessebre, és una mirada particular i intimista que s’encarrega a artistes visuals vinculats al Pessebre Vivent de la Torre del Suro i que l’hagin visitat. Xavier Malet (Barcelona 1964) vinculat amb el Pessebre Vivent de la Torre del Suro des de l’any 2013 en què va participar de la tercera exposició “El Pessebre Vivent de la Torre del Suro vist per…” S’ha convertit en el cartellista de l’esdeveniment.

Format a l’Escola Llotja (EASD), sempre ha estat vinculat a temes relacionats amb la creativitat. Actualment es dedica al disseny gràfic i a la il·lustració infantil El Pessebre Vivent de la Torre del Suro una proposta cultural amb reconeixement popular i institucional…

.
EL PESSEBRE VIVENT DE LA TORRE DEL SURO TÉ UNA CLARA VOCACIÓ DE CIUTAT

Tant és així que amb el temps ha aconseguit un lloc de ple dret en la programació d’activitats nadalenques de Barcelona. El seu arrelament a la ciutat és un fet, i el seu reconeixement popular i institucional també. Un dels seus reconeixements destacables és el Premi Ciutat de Barcelona de Cultura Popular 2016. D’aquest premi el jurat va voler destacar que “pel salt qualitatiu en l’excel·lent posada en escena i en la difusió i la comunicació del projecte. Es valora especialment l’obertura a tota la ciutat d’un projecte arrelat al barri del Guinardó i dut a terme majoritàriament per persones amb discapacitat intel·lectual, com a exemple de compromís social mitjançant la cultura popular”.

Aquest 2023 ha estat guardonat amb el Premi Antoni Carné que organitza l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català dins la categoria Premi Arç Cooperativa a l’Activitat de l’Associacionisme Cultural Català, el jurat dels VI Premis Antoni Carné ha reconegut la trajectòria d’aquesta iniciativa que promou “la inclusió de persones amb discapacitat” i fomenta “valors com la igualtat d’oportunitats i la solidaritat en la cultura popular”.

.

EL PESSEBRE VIVENT DE LA TORRE DEL SURO ES RENOVA AMB EL SUPORT DE TURISME DE BARCELONA

Per aquesta 30ena edició s’ha renovat totalment el vestuari de l’escena dels reis i també les parades del mercat que lluiran tendals i estructures noves. Aquesta renovació a comptat amb el suport del Consorci de Turisme de Barcelona. Aquest organisme va triar el Pessebre Vivent de la Torre del Suro com un dels 18 projectes que formen part del programa “Experiències de Ciutat” Per a la tria dels projectes es va prioritzar que fossin singulars i estiguessin organitzats per institucions i entitats socials o econòmiques que tenen una clara vinculació amb el territori. Les propostes havien de tenir projecció de ciutat i amb més de tres edicions realitzades, i han d’incorporar la sostenibilitat en la seva concepció i la gestió des d’una perspectiva social, econòmica i ambiental i totes les propostes han de tenir lloc al llarg del 2023 o durant els primers dies del 2024.

.
PER PRIMERA VEGADA ÉS DEL TOT ACCESSIBLE
Al llarg de l’any i amb l’horitzó posat en la 30ena edició del Pessebre Vivent de la Torre del Suro, s’ha treballat intensament per tal de convertir l’itinerari de la representació en accesible i lliure de barreres arquitectòniques. També s’ha procedit a la renovació de les balises del recorregut. Aquesta acció s’ha dut a terme amb el suport del Consorci Turisme de Barcelona.

.
ELS VOLUNTARIS DEL PESSEBRE VIVENT DE LA TORRE DEL SURO SÓN INDISPENSABLES PEL SEU BON FUNCIONAMENT

La  representació del Pessebre Vivent de la Torre del Suro és la suma de molts esforços. Un dels més notables és el que fan els voluntaris que fan mil i una tasques, cosir, planxar, vestir, col·laborar en mil i una tasques prèvies i finalment vetllen per que l’itinerari sigui fàcil i segur per tothom.

.

Img_20191218_182532_782
Pessebre Torre Suro 2