Cherry-blossoms-1836419_1280

.

Comença la primavera

Dimecres 20 de març a les 4 hores i 6 minuts de la matinada (hora oficial peninsular), comença la primavera, que durarà 92 dies i 18 hores, exactament fins el dia 20 de juny, que arribarà l’estiu.

La primavera ve acompanyada de molts canvis: més hores de llum, un temps més càlid alhora que força variable, i el renaixement de la natura i el camp. Durant la primavera arriba el temps del desgel i acostuma a ploure de forma moderada, tot i que en l’actual context de sequera les previsions han canviat respecte a anys enrera i a Catalunya, com a tota l’àrea mediterrània, s’espera una primavera amb temperatures més càlides que de costum.

A les nostres latituds, durant la primavera el sol surt cada matí gairebé dos minuts abans que el dia anterior, i a la tarda, es pon un minut més tard. És a dir, que cada dia guanyem tres minuts de llum diürna

No hi ha primavera sense flors ni estiu sense calors.
Aigua de primavera, si no és torrencial, omple la panera
Flor en abundor a la primavera, bona tardor ens espera
Primavera arribada, ovella esquilada
Oreneta primerenca, primavera calorenca.

Pel camp és un temps idoni per a la sembra i la collita. Els productes gastronòmics més destacats d’aquesta època són les cireres, les maduixes, els espàrrecs, les faves, els pèsols i els cargols. 

Cherries-1509104_1280

Amb la primavera també arriben moltes festivitats tradicionals. És el temps de la Setmana Santa, la Pasqua i el Corpus; de la festivitat dels nostres patrons Sant Jordi (23/4) i la Mare de Déu de Montserrat (27/4), de Sant Anastasi (11/5), patró de Lleida; així com d’altres com Sant Marc, Sant Elm, Sant Josep Obrer o Sant Ponç.

Canvi d’hora el diumenge 31 de març

La primavera també ens porta el moment del canvi d’hora. Concretament, el proper diumenge 31 de març passarem de l’horari d’hivern al d’estiu. A les dues de la matinada, hora peninsular, haurem d’avançar el rellotge una hora, fins a les tres, de manera que aquest dia tindrà, oficialment, una hora menys.

.

Les-estacions-llegim-univers

A Llegim l’Univers (Col·lecció l’Ermità núm. 8) l’astrònom i divulgador científic Antonio Bernal parla de les estacions i explica perquè ens produeixen.