160è aniversari de la Capella de La Salut
.
Aquest diumenge 8 de setembre se celebra la festivitat de les marededéus trobades i, per tant, és tradició celebrar la de la Mare de Déu de la Salut de la capella del barri del seu nom (i que ara forma part del Districte de Gràcia). Enguany es farà un acte de celebració puntual a l’espera de l’adequació per la reapertura definitiva. L’esdeveniment ha estat empès per la iniciativa dels veïns del barri, la inestimable col·laboració de Mn. Bruno de la parròquia de Sant Miquel dels Sants i feligresos.
Programa
A les 10.30 h s’obrirà la capella, a les 11.00 h se celebrarà una eucaristia presidida pel Cardenal Omella i a les 12.00 es farà un refrigeri i una exposició de la història del barri.
.
La fundació del barri de la Salut a Gràcia
Antoni Maria Morera i Colom (1819-1893) va ser el creador del tradicional Calendari de l’Ermità, però potser el més destacat de la seva obra que resta en l’actual memòria pública és el nom que donà al barri de la Salut de Barcelona. Va ser envers el 1860 quan comprà terrenys a la Vila de Gràcia, que aleshores era ruralia, intuïnt que la zona anava a créixer. L’any 1864 construí la seva casa-torre i, adosada, una capella dedicada a la Mare de Déu de la Salut, que es convertí en oratori públic i a la qual els veïns de la zona dedicaren molta devoció.
Venuda el 1869 la finca va ser recuperada uns anys més tard pel fill del fundador, Joan Baptista Morera. Actualment i després de diverses afectacions urbanístiques, només queda en peu la capella, recentment restaurada i pendent de reobrir-se al públic.
La inauguració del Santuari se celebrà el 22 de maig de 1864, però el diumenge 11 de setembre del mateix any es va celebrar a la nova ermita la primera Festa Major amb un ofici solemne.
.
👉🏼 Al número extraordinari del Calendari de l’Ermità 2025 (amb motiu dels 150 anys de la seva edició) trobareu més informació al respecte de la història de la capella i del senyor Antoni Maria Morera.