.

Morramundo 2023

.

Morramundo 2023Els dies 16 i 17 de setembre, la localitat d’Orthullè, a l’illa de Sardenya, acollirà la celebració del Morramundo, l’Encontre Internacional de Jugadors de Morra, que enguany arriba a la seva 20a edició. Va ser precisament a Sardenya on l’any 2003 es va celebrar la primera edició d’aquest campionat que cada any reuneix jugadors de morra de tot el Mediterrani i més enllà. De fet, aquest any, i per primer cop, hi haurà també jugadors dels Estats Units (d’Ohio), d’Argentina i Uruguai.

A banda de la competició, l’objectiu del Morramundo és l’intercanvi cultural entre diferents territoris on perdura aquest joc mil·lenari i de tradició marinera, present a la Mediterrània ja des dels temps d’egipcis i romans.

Cada any, les diferents delegacions envien al Morramundo la major representació possible: gent gran i també joves que venen com a noves promeses de futur i que són el llegat que continuarà aquest joc tradicional que cada vegada disposa de més bona salut. Enguany, el torneig tornarà a comptar amb una destacada delegació catalana, formada per nou parelles provinents de La Ràpita. La parella formada per Edgar Gasparin i Àngel Fibla intentarà revalidar els bons resultats de les edicions anteriors: la tercera posició de l’any 2022 al Morramundo celebrat a Savoia, i la de campions del món aconseguida a Còrsega el 2019. També hi participaran jugadors de delegacions del País Valencià i d’Aragó.

La recuperació del joc a Catalunya

A Catalunya, el joc de la morra està especialment arrelat a Sant Carles de la Ràpita, on l’associació Morràpita fa anys l’ha recuperat amb força i es dedica a difondre’l a través de diverses activitats com ara xerrades, tallers a les escoles i els torneigs i campionats.

L’any 2017, l’associació va publicar “Quina morra!” (Col·lecció l’Ermità núm. 5), un llibre precisament pensat per difondre aquest joc intens, veloç i d’estratègia, sobretot entre el jovent. Amb pròleg del reconegut folklorista Amadeu Carbó, Quina Morra! explica els orígens de la morra, la seva història i la recuperació actual. I com no, dóna totes les claus per jugar-hi. A més a més, a través de cinc relats plens d’imaginació del jove escriptor rapitenc David G. Caballero i dibuixos de Ferro, el lector podrà reviure on, qui i com es jugava a la morra en diferents èpoques del passat.

.