.

La memòria de la gent del mar a l’Escala

Els dies 15, 16 i 17 de setembre se celebrarà a la platja de l’Escala (Alt Empordà) la XXVI Festa de la Sal, una trobada que vol recordar com era la feina i la vida quotidiana dels pescadors i saladors de l’Escala i les seves famílies, que es dedicaven principalment la pesca de la sardina i l’anxova.

Exposicions, tallers, rutes i visites guiades, presentacions de llibres, música, danses, cuina marinera i una nova edició de la Trobada de Vela Llatina, faran que l’Escala es retrobi, un any més, amb el seu passat pescador i salador en una festa que aplega 300 voluntaris i més de 10.000 visitants.

El divendres 15 es presentarà el llibre Tresmall, palangre, rall i altres arts menors, número 3 de la col·lecció “Els oficis de la Festa de la Sal”. Tot seguit, tindrà lloc el Cercabars, cercavila de cançons tradicionals pels bars i tavernes de la platja amb el Cor Indika.

El dissabte 16 és el dia pròpiament de la festa i quan es podrà visitar la Mostra de 25 oficis mariners i l’arribada del vaixell de la sal: el popular Rafael (embarcació de vela llatina, de 1915). També hi haurà la cuina de pescadors a les dues tavernes de la Riba; les danses i cançons tradicionals recollides de la tradició oral i l’Ofrena de sal i l’intercanvi de música i danses amb un grup del món. Clouran la festa l’espectacular Ball del Drac i l’arribada de les barques amb les veles il·luminades.

Tunísia, país convidat d’aquesta edició

L’edició d’aquest any té com a país convidat Tunísia. Al matí, a l’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala tindrà lloc la presentació del llibre Djbel Semmama, la Festa dels Pastors de Tunísia. L’acte comptarà amb la presència de l’ambaixadora d’aquest país a Espanya, senyora Fatma Omrani Chargui i el grup DJBEL SEMMAMA que interpretarà cançons i música dels pastors de la muntanya de Semmama, en una unió del patrimoni immaterial de la muntanya i la mar.

Festa De La Sal 2023 Cartell Pilarín Bayés

El cartell d’enguany és un dibuix de Pilarín Bayés del llibre “Petita Història de la Festa de la Sal”.

.

🐟   Programa Festa de la Sal 2023