W-barbuts-gener-4
Dibuix de Xavi Malet referit a la Setmana del Barbuts pel “Calendari dels nens i les nenes”, un desplegable infantil inclòs al Calendari l’Ermità de cada any..

La Setmana dels Barbuts, la més freda de l’any

La Setmana dels Barbuts és la que celebra les festivitats de Sant Pau Ermità i Sant Maure (ambdós celebrats el 15 de gener) i Sant Antoni, abat (17 de gener). La seva denominació prové del fet que aquests tres sants són representats a la imatgeria popular i litúrgica amb llargues i frondoses barbes.

La Setmana dels Barbuts ha estat considerada tradicionalment com la setmana més freda de l’hivern i de tot l’any, ja que acostuma a coincidir amb temperatures molt baixes acompanyades de nevades i fortes glaçades. I aquest de 2023 sembla que la predicció es torna a complir ja que durant la setmana del 16 al 20 de gener s’anuncien fortes nevades, ventades i una baixa general dels termòmetres arreu del país com a resultat de l’acció de les borrasques Gérard i Fien que vindran seguides d’una bossa d’aire fred d’origen àrtic que implicarà un descens contundent de les temperatures i l’arribada del fred més intens d’aquest hivern, si més no fins ara.

Del fred intens i les seves conseqüències en parlen diverses dites populars referides a la Setmana dels barbuts.

“Quan venen els tres barbuts, venen els freds cascarruts”
“La setmana dels barbuts, setmana d’esternuts”

“Per la setmana dels barbuts governen els tres germans: tos, moquina i amagamans”
“Per Sant Antoni, fa un fred del dimoni”
“Gelades per Sant Antoni, ruixades per sant Llorenç” 

La Setmana dels Barbuts ve acompanyada de diferents festes i celebracions, la més coneguda i popular la dels “Tres Tombs”, que se celebra a diferents poblacions al voltant del 17 de gener, festivitat de Sant Antoni, abat,. Aquest sant és molt popular a Catalunya ja que és el patró dels ramaders i dels animals domèstics que conviuen amb l’home, especialment dels animals de peu rodó (ases, mules i cavalls). D’aquí que també sigui conegut popularment com “Sant Antoni del porquet” o “Sant Antoni dels ases”. És així com l’esmentada festa dels “Tres Tombs” consisteix en la desfilada i benedicció dels animals, que han donar tres voltes a pels carrers de l’interior de la seva vila o ciutat.

.

Tres-tombs