Calanque-1966882_1280

.

Astronomia

Comença l’estiu

Dimecres 21 de juny, com indica el Calendari de l’Ermità, a les 16.58 hores comença l’estiu, que aquest 2023 tindrà una durada de 93 dies i 16 hores i s’allargarà fins l’arribada de la tardor, el 23 de setembre.

Situats a l’hemisferi nord, l’estiu justament comença el dia amb més hores de sol de tot l’any, el del solstici d’estiu. Concretament, el 21 de juny tindrem 15h i 10 minuts de llum solar, ja que el sol haurà sortit a les 6.18 h i no es pondrà fins les 21.28 h. Així que serà el dia més llarg de l’any i la nit més curta -que no la de Sant Joan-.

Durant l’estiu 2023, curiosament tindrem tres llunes plenes en dos mesos. La primera serà el 3 de juliol, seguida de l’1 d’agost i el 31 d’agost.

L’estació ens permet gaudir d’una millor observació del cel. Cap a mitjans d’agost podrem observar la pluja d’estels més famosa, els Perseids, coneguda popularment com Llagrimes de Sant Llorenç. El millor moment per observar-la serà de l’11 al 13 d’agost. Si hi ha bones condicions, es poden arribar a observar fins a 100 estels fugaços per hora.

Recordem unes dites populars referides a la meteorologia de l’estiu:

Al juny, l’estiu no és lluny

A l’estiu, per l’ombra, i, a l’hivern, pel sol

Del sol de l’hivern i dels núvols de l’estiu, enganyats eixiu

Xàfec d’estiu fa la meitat del que diu


Al Calendari de l’Ermità 2023 trobareu informació sobre les estacions de l’any, observacions astronòmiques i el calendari de diades i festivitats.

També al llibre Llegim l’Univers. L’astronomia útil de la nostra Col·lecció Ermità.